Journaliten weerleggen complottheorie Moszkowicz

20 februari 2007

Journalisten weerleggen complottheorie ‘huilebalk’ Moszkowicz  

‘Het ontbreekt Bram Moszkowicz aan enige vorm van zelfreflectie’, stelt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. Jort Kelder van Quote voelt zich de ‘Lee Harvey Oswald’ in de complottheorie van ‘huilebalk’ Moszkowicz en wijst ze resoluut van de hand.

Herman Spinhof

In zijn driekwartier durende persconferentie ontvouwde strafpleiter Bram Moszkowicz gistermiddag een complottheorie waarin door het openbaar ministerie, de rechter en de media de krachten zijn gebundeld ‘met als enig doel om mij in deze zaak de verdediging van de heer Holleeder onmogelijk te maken’. Zijn pijlen richting ‘de media’ troffen: hoofdredacteur Jort Kelder van Quote, NRC Handelsblad en het NOS Journaal.
Kelder stelde de ‘dubbele rol’ van Moszkowicz aan de orde. Moszkowicz was zowel advocaat van Willem Holleeder als van de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Terwijl Holleeder verdacht wordt van afpersing en geweldpleging jegens Endstra. Moszkowicz: ‘Het ging Kelder, zo beweerde hij, om de zuiverheid van de reputatie van de advocatuur. Dat is opmerkelijk voor een man die zich nooit heeft laten betrappen op enige zorg voor de zuivere reputatie van de journalistiek.’ In de tv-uitzending De Wereld Draait Door noemde Kelder de strafpleiter ‘maffiamaatje’ en ‘beroepsleugenaar’. Ook de voorzieningenrechter Marion Poelmann moest het ontgelden. Zij bepaalde vorige week in een kortgeding dat Kelders uitspraken niet als smaad of laster aangemerkt konden worden. ‘Dat vonnis is infaam en abject’, aldus Moszkowicz, die hierover tot aan de Europese rechter wil doorprocederen. Kelder: ‘Elke advocaat legt de eed af dat hij de rechter niet mag afvallen. Moszkowicz doet dat nu wel met zijn beschuldigingen aan het adres van Poelmann. De onafhankelijkheid van de rechter staat buiten enige twijfel. Dat hij nu opstapt komt door het journalistieke spitwerk dat wij hebben verricht. De grote vraag is waarom Moszkowicz afgelopen weekeind uit Nederland moest en door de politie in bescherming genomen moest worden. Maar op die vraag geeft hij geen antwoord.’ Winston Churchill citerend zegt Kelder: ‘You do your worst, and we will do our best.’
In zijn persconferentie gaf de strafpleiter van Holleeder ook het NRC Handelsblad een veeg uit de pan en het NOS Journaal. De krant kopte afgelopen zaterdag: ‘Moszkowicz slaat op de vlucht na ernstige bedreiging.’ Moskowicz noemde dit als voorbeeld van negatieve berichtgeving waarin hij neergezet zou worden als ‘een bange laffe man’. Adjunct-hoofdredacteur Sjoerd de Jong wijst die beschuldiging van de hand: ‘het past in zijn complottheorie. Maar het is een volledig objectieve berichtgeving. Een kop als “Cubanen slaan op de vlucht naar Florida” suggereert toch ook geen lafheid.’
Het NOS Journaal ‘lardeerde’ het bericht dat Moszkowicz zijn ambtsgeheim geschonden zou hebben met beelden van het vermoorde lichaam van Endstra afgelopen vrijdag en zou zich volgens de strafpleiter schuldig gemaakt hebben aan ‘ranzige berichtgeving’. Adjunct hoofdredacteur Marcel Gelauff: ‘Dat ben ik niet met hem eens. Wij hebben juist bericht vanuit het dubbele perspectief: dat van Moszkowicz en dat van de familie Endstra. Daarbij hebben we zeer ingetogen het beeld van de vermoorde Endstra laten zien.
De Stichting Mediadebat organiseert onder de titel ‘abject en infaam’, Moszkowicz en de Media een debat op donderdag 22 februari om 17.00 uur bij Dauphine in Amsterdam.

Zie de volledige tekst van Moskowicz’ persconferentie van 19 februari

gepubliceerd in: www.dejournalist.nl
 
Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in journalistiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s