Carnaval Arnhem

‘Lekkere chick’ 

Carnaval 2007

 

De ophokplicht was tijdelijk door demissionair minister Veerman van Landbouw en Visserij opgeheven. De vier Kippo’s konden dan ook onder begeleiding van hun boer even naar buiten in de optocht van Ernhem. Elvira (21), Jennifer (20), Mieke (20) en Madelin (21) vormen het kwartet kippo’s en Laura (20) de boer. Ze kennen elkaar sinds de middelbare school. Nu volgen ze een vervolgopleiding en werken er gedeeltelijk bij. Waarom als kip? Elvira: “Lekker kippetje toch? Lekkere Chick!”

 

Door: Manno Laan en Herman Spinhof

 

Overal ligt snoep op de grond. Jongetjes van vier en vijf jaar oud rapen alles op. Terwijl de stoet van zotten en gekken voorbijtrekt worden de omstanders onder vuur genomen. Een regen van snoep vliegt door de lucht. Acht musketiers waaronder Denny Jansen en Eef Kasteel staan met omstanders te dollen. Denny: “we zijn voetbalvrienden. En al minstens 14 jaar vieren we met elkaar carnaval.” Hun outfit was in de aanbieding bij de Macro, dus zo doende. Ze lopen van kroeg naar kroeg. Zondagavond gaan ze naar Musis Sarcum en maandag naar Huissen. Zoals vele carnavalsvierders uit Arnhem dat doen.

Marloes (14) is geboren en getogen in Westervoort. Ze viert elk jaar carnaval: “als je in Westervoort geboren bent dan moet je wel carnaval vieren.” Ze viert het samen met vrienden en vriendinnen en zit op het Arentheem College (vwo, 2) in Arnhem. Net als Matthijs Holtackers (14, Havo 3) en Josse Hermsen (16, Vmbo-t). Josephine van Lohuizen (17) ook. Zij loopt in de optocht met de carnavalsvereniging Tomaat van het Arentheem College mee. Ze vormen met zijn allen een mobiel telefoonspel. Josephine is een mobieltje: “mensen moeten raden wat het woord is. Er ontbreekt een letter in het woord: T.maat!” Om het moeilijk te maken lopen er ook nog studenten als prei verkleedt mee. Maandag lopen ze in de optocht van Oeteldonk (Den Bosch) en drie avonden is het feest vieren in Musis Sacrum.

 

Robin Hendriks (19) staat bij de Klarendalse molen met enkele vrienden rustig te kijken naar de dolle stoet. Hij is stoffeerder in het dagelijkse leven, maar trekt een blauwe boerenkiel aan om carnaval te vieren. “Carnavalvieren kan je heel goed in Arnhem,” zegt hij. Voor het eerst gaat hij dat doen met de iets oudere Sanne Rutten (22), medewerkster van een tankstation. Zij trekt voor het carnaval een politie-uniform aan. Met glinster oogjes zegt ze: “we gaan naar Huissen!” Robin reageert een beetje verbaasd, hij wist daar nog niks van.

 

De volgende carnavalsvierster passeert. In het dagelijks leven voorziet ze de studenten van drank, broodjes en snacks op het Rijn & IJssel College afdeling Zorg & Welzijn in Kronenburg. Nu is Barbara Bruins (46) prachtig mooi verkleed als heks: een zwierig gewaad, een lange puntmuts, een lange kromme neus en een zonnebril. Met haar lange rood gelakte nagels krabt ze omstanders lieflijk over hun wang. “Elk jaar vier ik carnaval. Alleen op zondag.” In haar eentje loopt ze verder, genietend van de op haar gerichte blikken.

 

 

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Sfeer nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s