Na Akzo nu ook Essent weg uit Arnhem

Na Akzo Nobel nu ook Essent weg uit Arnhem
 
Arnhem – Na Nuon, BASF en Akzo Nobel verdwijnt nu ook de top van energiemaatschappij Essent uit Arnhem na de voorgenomen fusie met Nuon. Hoewel het een gelopen race lijkt, probeert de provincie (grootaandeelhouder van Nuon) samen met de gemeente de bedrijfstop toch in Arnhem te houden. Enkele vragen aan de wethouder van economische zaken Rita Weeda. 
 
Komt het fusiebericht voor u als een verrassing?
“Nee. Er werd al langer over gespeculeerd. Maar ik ben blij dat het netwerkbedrijf van de onderneming in Arnhem blijft.”
 
Bent u teleurgesteld dat nu weer de top van groot bedrijf uit Arnhem verdwijnt?
“Ja. Maar vanuit de visie van beursgenoteerde multinationale bedrijven kan ik me voorstellen dat de bedrijfstop Amsterdam prefereert. Dichtbij Schiphol, aantrekkelijk voor buitenlandse zakenrelaties. Tegen deze algemene economische bewegingen kan je niet veel doen. Maar Arnhem is en blijft voor veel bedrijven een aantrekkelijke vestigingsplaats. Een cultuurrijke stad met een mooie woonomgeving en een aantrekkelijk winkelgebied.”
 
Kennelijk niet aantrekkelijk genoeg voor de top van grote bedrijven als Essent en Akzo?  
“Arnhem bouwt aan de toekomst met projecten als Arnhem Centraal en Rijnboog. Door de centrumring is de bereikbaarheid vergroot. Vanuit Amsterdam ben je met de snelle treinverbinding in een uur in Arnhem. Arnhem is ook een goede uitvalsbasis naar Duitland en België.”
 
En wat doet de gemeente met het op zo’n 70 km nabij gelegen Airport Weeze (Niederrhein)?
“Ik vraag me af wat Arnhem zou kunnen doen om een klein particulier vliegveld te ondersteunen? Met Schiphol kan Weeze niet concurreren, Dat in feite op dezelfde afstand ligt als Schiphol!”
 
C.V. Rita Weeda 
 
Rita Weeda (1948, Amsterdam) was voor haar aanstelling als wethouder in Arnhem zeven jaar Statenlid van de provincie Noord-Holland. Daarvoor bekleedde ze vijftien jaar verschillende politieke functies: eerst raadslid en later deelraadslid en projectwethouder Museumplein. Een kwestie waarmee Weeda landelijk in de aandacht kwam, was de herinrichting van het Museumplein. Haar werd verweten dat ruim 130 bomen moesten wijken voor een ondergrondse parkeergarage met er boven een ‘groene wei waar de koeien op ontbreken’ (Martijn Sanders, oud-directeur Concertgebouw). De Arnhemse procesmanager van het project Arcadis noemt het een plein van ‘internationale allure.’ In 2006 werd Weeda als wethouder (van o.a. Economische Zaken en cultuur) door de PvdA naar Arnhem gehaald. Een hoogtepunt aan het einde van haar werkzame leven. Een van haar belangrijkste beleidspijlers is de werkgelegenheid in de stad.
Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws en politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s