Wegener dagbladen op tabloid

6 februari 2007

Wegener kranten
op tabloid

Vanochtend verschenen alle zes van de zeven titels van Wegener Dagbladen voor het eerst op tabloidformaat. Dit in navolging van het Eindhovens Dagblad dat bij wijze van proef al op 3 oktober vorig jaar daarop overging. Het is in omvang de grootste overgang naar het tabloidformaat van Nederland. In totaal rolden 870.000 exemplaren afgelopen nacht van de vijf persen. Eerder gingen Het Parool (31 maart 2004), Trouw (3 februari 2005) en het Algemeen Dagblad (1 september 2005) over op de compacte krantengrootte.

Herman Spinhof

Na enige strubbelingen bij de verschillende proefrondes verliep afgelopen nacht de werkelijke overgang zonder veel stagnaties. Met deze overgang is De Stentor het eerste dagblad dat dagelijks volledig in full colour verschijnt, de andere zes titels voorlopig nog niet. Doelstelling van alle veranderingen is om de steeds maar dalende oplagecijfers tot staan te brengen.
Naast de formaatverandering ondergingen de dagbladen de afgelopen maanden een grootscheepse reorganisatie, die een besparing van 25 miljoen euro moest opleveren. Het totaal aantal arbeidsplaatsen is gereduceerd met 327 (van 2235 fte’s naar 1980), bij de redacties gingen 154 arbeidsplaatsen verloren. In Nijmegen is de nieuw gevormde centrale redactie gehuisvest, die onder leiding staat van Louis van de Geijn (voorheen adjunct hoofdredacteur van De Gelderlander). Uit de evaluatie van de Centrale Ondernemingsraad blijkt dat de medezeggenschap in dit proces opgeleverd heeft dat de fotografen binnenboord gehouden konden worden (zouden als eerste ontslagen worden), de centrale redactie in Nijmegen is gekomen (eerst Apeldoorn) en de callcentra (advertenties en oplage) meer verspreid zijn (aanvankelijk alleen Breda).

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s