Voorlichters ministerie berispt

6 februari 2007

Ministerie berispt

De Nationale Ombudsman heeft het ministerie van VROM op de vingers getikt voor het inadequaat verstrekken van informatie aan een journalist. Dit is onlangs (16 januari 2007) door de Nationale Ombudsman bekend gemaakt.

Herman Spinhof

In augustus 2005 had een journalist het ministerie van VROM diverse malen gevraagd (telefonisch en per e-mail) hoe ver het stond met de aangekondigde maatregelen tegen het gebruik van (met arseenverbindingen) geïmpregneerd hout. Telkens zonder succes. Omdat de vraag onvoldoende werd beantwoord, diende ze bij het ministerie een klacht in. Ook op deze klacht gaf het ministerie geen sjoege.
Dat was voor de journalist aanleiding om aan te kloppen bij de Nationale Ombudsman, die daarop een onderzoek instelde. Pas nadat de ombudsman het ministerie schriftelijk om opheldering had gevraagd, volgde er een schriftelijke reactie. Daarin verklaarde het ministerie de klacht van de journalist voor ongegrond, omdat de vragen van de klager in de verschillende contacten met de persafdeling wel voldoende beantwoord zouden zijn. Nader onderzoek van de klacht zou het ministerie ‘onevenredig zwaar belasten,’ aldus het ministerie.
Om dit te voorkomen heeft de Ombudsman gedragslijnen opgesteld, zodat notoire klagers niet eindeloos hun gang kunnen gaan. In haar oordeel stelt de ombudsman dat de journalist ‘binnen een redelijke termijn’ een adequaat antwoord had moeten krijgen op haar vragen.
De ombudsman ziet ‘adequate persvoorlichting’ als een ‘positieve verplichting’ van de overheid, die voortvloeit uit de normale vrijheid van nieuwsgaring, zonder dat de journalist een beroep hoeft te doen op de Wet Openbaar Bestuur.
Bovendien stelt de ombudsman dat het niet behandelen van de klacht door het ministerie ‘disproportioneel’ is en het ministerie daardoor niet onevenredig belast zou zijn geweest. De klacht is dan ook gegrond, oordeelde de ombudsman.

Link naar rapport (rapport nummer: 2007/007)
http://www.ombudsman.nl/rapporten_db/
rapport.asp?rapportnummer=20070007

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in journalistiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s