Jur van Ginkel hoofdredacteur Barnveldse Krant

Jur van Ginkel

Geen patat op de redactie

 

Een door en door een lokale mediaman. Vol met ideeën die mee denkt en mee doet met tal van initiatieven op het gebied van lokale media. Zo typeren collega’s Jur van Ginkel (1945). Algemeen hoofdredacteur van de Koninklijke BDU Uitgevers en in die hoedanigheid in 2006 uitgeroepen tot de moedigste hoofdredacteur van Nederland.

 

Herman Spinhof

 

Geboren en getogen in Barneveld begon hij als leerling journalist bij de toenmalige Barneveldse Courant, waar hij later hoofdredacteur van werd. Zijn hele loopbaan heeft hij bij de Koninklijke BDU Uitgevers doorgebracht. Kroon op zijn werk is ongetwijfeld de overschakeling van de Barneveldse krant naar een nieuwe formule op tabloidformaat. Aan de vooravond van het 135 jarig bestaan reserveerde hij de voorpagina van het dagblad voortaan alleen nog voor het regionale en lokale nieuws. Nationaal en internationaal nieuws komt daarna. Tegelijk pakte hij vol verve de internetsite van de krant aan. ‘Een gewaagde onderneming, zeker in een gemeenschap als Barneveld. Een omschakeling echter die zeer succesvol is uitgepakt, waarmee veel abonnees zijn gewonnen,’ aldus directie secretaris Marnix Kreijns. Volgens de laatste officiële cijfers van de HOI telt de krant 10.137 betaalde abonnementen (bron: HOI, 2006, derde kwartaal). In grote delen van de uitgestrekte gemeente Barneveld is de dekking 90 procent. Een gemeente die negen dorpskernen telt met ruim vijftigduizend inwoners. De grootste politieke partijen in de gemeenteraad zijn CDA en SGP met ieder zeven zetels.

 

Door de 12 koppige redactie van de krant wordt Van Ginkel op handen gedragen. ‘Een positief ingestelde man die met je meedenkt. Voortdurend opzoek om de lokale media te professionaliseren. Dat doet door mee te denken en het organiseren van trainingen en workshops en de hele inrichting van lokale media.’ Dat zegt secretaris Jan van der Hoeven van de organisatie van lokale media NNP, die ook onder Van Ginkel gewerkt heeft. ‘Een inspirerende en stimulerende man. Maar op de redactie geen patat! Dat vonden we op de redactie toen niet zo leuk.’ Kreyns: ‘Lokale journalistiek is de moeilijkste tak van de journalistiek. Je staat dicht bij de lokale bewoners, die altijd alles wat je opschrijft direct kan controleren.’ Kreyns typeert hem als een wijs man: ‘dat moet ook wel als je zo lang leiding geeft aan een bedrijf, dat onder zijn leiding is uitgegroeid naar een bedrijf met de Barneveldse Krant en een twintigtal nieuwsbladen en vak- en publieksmedia.’ Van Ginkel geeft nu als algemeen hoofdredacteur van Koninklijke BDU Uitevers leiding aan zeventig dagblad-, nieuwsblad- en vaktijdschriftjournalisten. In mei van dit jaar neemt hij afscheid. Vanwege de omvang van zijn werk wordt hij opgevolgd door twee hoofdredacteuren: één voor de lokale nieuwsmedia en één voor de vakbladen en de publieksmedia.

 

Van Ginkel is een man die midden de Barneveldse gemeenschap staat. Vele politieke discussieavonden in de aanloop van gemeenteraadsverkiezingen werden door hem geleid. Betrokken politieke partijen als de CU en CDA prijzen hem daarvoor. Hij is voorzitter van de Noteringscommissie van de Barneveldse eiermarkt. Elke donderdag voor het openen van de eiermarkt wordt in die commissie de marktprijs van de eieren bepaald, die meebepalend is voor de nationale en internationale eiermarkt. Een man die niet binnen de Barneveldse gemeentegrenzen opgesloten zit, in tegendeel hij is een man die ver over die grenzen heen kijkt. Het bericht van zijn nominatie voor de prijs van moedigste hoofdredacteur ontving hij zittend in de magneettrein, die met een snelheid van 430 kilometer per uur het vliegveld van Pudong met het centrum van Shangai verbindt. In zijn weblog schrijft hij daarover: ‘Even later schoot door mijn hoofd dat de snelheid van het zweefmobiel misschien wel symbolisch is voor het tempo waarin het Nederlandse medialandschap verandert. Eén ding is zeker: wie denkt dat het allemaal zo’n vaart niet loopt, holt de dreigende zelfdestructie tegemoet.’

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in journalistiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s