Zelfcensuur in de Nederlandse journalistiek

30 januari 2007

Zelfcensuur in de Nederlandse journalistiek

Ongeveer de helft van de hoofdredacteuren zegt gehoor te geven aan verzoeken van politici om juist niet of om op een andere (positieve) manier aandacht te besteden aan bepaalde politiek gevoelige onderwerpen. Dat is de uitkomst van een enquête onder hoofdredacteuren van landelijke media.

Herman Spinhof

De resultaten van dit en nog negen andere onderzoeken worden gepresenteerd tijdens het symposium Zelfcensuur in de Nederlandse journalistiek donderdag 1 februari. Oud-hoofdredacteur Nico Haasbroek van het NOS Journaal voert gesprekken met de onderzoekers en met Arendo Joustra (hoofdredacteur Elsevier) en Ad van Liempt (NPS, Andere
Tijden).
Aanleiding van het thema was de Persvrijheidlezing van Ayaan Hirsi Ali Magan van 2005 waarin zij betoogde dat de
Nederlandse media zelfcensuur plegen uit angst voor islamitisch fundamentalisme. De onderzoeken zijn gedaan door
studenten van de opleiding journalistiek van de Universiteit van Amsterdam. Het project stond onder leiding van Mirjam Prenger en Niek Pas.
Dat politici met een zekere regelmaat contact opnemen met hoofdredacteuren om kritiek te leveren of druk uit te oefenen is een eeuwenoud gegeven. De wijze waarop daar gehoor aan wordt gegeven biedt veel stof voor nader
onderzoek. Maatschappelijke factoren spelen een rol. Niet alleen bij het selectieproces, ook bij de wijze waarop bericht wordt over bepaalde zaken.
Een goed voorbeeld is de manier waarop vóór Fortuyn (2003) en ná Fortuyn bericht wordt over incidenten waarbij Marokkaanse jongeren betrokken zijn. In de periode vóór Fortuyn werd ‘begrip’ gevraagd voor hun situatie. De
jongeren werden gezien als ‘maatschappelijk slachtoffer’. Na Fortuyn werden ze neergezet als ‘daders’, die aangepakt moesten worden en onderdeel vormden van een groter probleem. De lokale Amsterdamse zender AT5 kwam daar overigens eerder mee dan het NOS Journaal.
Ook de betrokkenheid van Nederland in de oorlog in Irak en de soevereine onderzoeksrol van de Nederlandse media daarbij, komt in een van de onderzoeken aan de orde. Net zo min als het Nederlandse parlement soeverein onderzoek heeft verricht naar de wijze waarop Nederland zich onder valse voorwendsels (bezit van kernwapens) achter de oorlog schaarde, hebben de Nederlandse media dat gedaan, luidt de conclusie.
Een bundel met artikelen hierover zal
verschijnen op 3 mei a.s. op de Dag van de Persvrijheid.

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in journalistiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s