Van Zijpendaal (Arnhem) richting Paradise

Van Arnhems’ Zijpendaal richting Paradise

Stelt u zich voor: je groeit als klein meisje op in kasteel Zijpendaal midden in de bossen van Arnhem. Je vader is een kakkineuze kasteelheer. Je moeder is er niet, een beetje mysterieus. Als je dan een jaar of zestien bent, wil je de voor jou tot dan toe onbekende boze buitenwereld wel eens leren kennen. En probeer je te ontsnappen aan de aandacht van je al te beschermende vader. Je gaat op avontuur en neemt een verpletterend mooie jongen mee, die aan de kant van de weg staat te liften met een bordje in zijn hand richting: Paradise. Daar begint het verhaal …

Dit overkómt Jo-Ann min of meer in de vijftig minuten durende film gemaakt op muziek van de Gelderse rock formatie Haze. Een jonge band, bestaande uit vier jongens en een zangeres, die zijn eerste cd-album maakt. Op de filmset mochten we even er bij zijn. Joan wordt gespeeld door de zeer talentvolle Esmarel Gasman (1980). Ontdekt door Eddy Terstall in de bioscoopfilm Simon. De hoofdrol speelt ze in de binnenkort uitkomende speelfilm Sextet van dezelfde regisseur. Haar rollen speelt ze liefst zo naturel mogelijk. ‘In een scène zoals met die lifter, denk ik aan een situatie zoals ik die zelf heb meegemaakt toen ik een lifter op pikte. Ik probeer zo dicht mogelijk bij mezelf te zijn als ik speel.’ Gasman is opgegroeid in de bosrijke omgeving van het Groningse Noord Laren. Dat gevoel van het opgroeien in een bos komt haar goed van pas. Anders dan haar tegenspeler Olly de Jeu, de lifter (ruig, jong, aantrekkelijk out-door type: ‘van dat type wil ik weleens af’) is Gasman niet getypecast voor de rol van Joan. Ze kende de band Haze van een clipje waarin ze eerder speelde. Toen ze gevraagd werd voor deze film was het direct ja. ‘Leuk om te doen. En ze hebben het allemaal zo goed geproduceerd!’

De opnamen van de film duren tot zaterdag. Een week lang zit de cast van zo’n twintig personen bij elkaar. Dag in dag uit. En allemaal vrijwillig. Regisseur Casper Zuidwijk schreef samen met de toetsenist van Haze, Marcel Buunk het filmscript.

Jo-Ann is de speelfilm bij het eerste cd-album van Haze At Skurugate, genoemd naar een Zweedse stadje bij een natuurgebied. De 50 minuten durende film is gemaakt bij de muziek en wordt bij live optredens van de band vertoond. Regisseur Casper Zuidwijk studeert met het maken en produceren van de film af van de hogeschool Saxion (richting kunst en techniek) in Enschede. De omgeving van Zijpendaal werd gekozen vanwege de gelijkenis met het Zweedse Skurugate: een kasteel, bosrijk en heuvelachtig, dichtbij de stad. Een van de vele sponsors is de nieuwe Brasserie De Boerderij in park Sonsbeek, waar de crew gratis kon eten en drinken.

Muziek- en filmpremière op 25 mei a.s. in River Stone (de oude steenfabriek) in Rheden. De muziek van de cd At Skurugate is door de band zelfgeschreven. Vóór 2005 was Haze een coverband. Informatie: http://www.haze-music.nl.

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Amusement. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s