Honden vuurwerkbestand

Vuurwerkproef voor honden

 

ARNHEM 20 december ’06 – ‘Volledige aandacht hebben van je hond.’ Dat is dé les die de instructeurs meegeven aan de naar verwachting ruim honderd hondeneigenaren, die op 20 december de vuurwerkcursus voor honden gaan volgen.

 

Zoals elk jaar geeft de Hondensportvereniging Kynologenclub Arnhem (KCA) weer een training om uw hond te laten wennen aan vuurwerk. Op het ruime goed omheinde veld van de prachtig nieuwe accommodatie van KCA aan de Drielsedijk (net voorbij de Pannenkoekboerderij) worden de instructies gegeven. In groepjes van maximaal tien honden per instructeur worden de honden met hun eigenaren over het veld verspreid. Na een paar technische aanwijzingen vragen de eigenaren eerst de volle aandacht van de hond. Met een speeltje: een bal of een oude sok. ´Een goede relatie met je hond hebben, dat is het belangrijkste,’ zegt voorzitter Jaap Smits. Samen met zijn vrouw is hij al twintig jaar vrijwilliger van de club en onderscheiden met het Arnhemse Meisje.

‘Eerst moeten alle mensen de volledige aandacht hebben van hun hond dan wordt er, na een teken van de instructeurs, met een alarmpistool geschoten. Als de hond dan niet schrikt wordt hij beloond met een aai over zijn kop of een koekje. Als hij wel schrikt dan probeer je de aandacht weer te krijgen door met hem verder te spelen. Je moet je hond dus nooit straffen als hij schrikt, want op zich is dat een heel natuurlijke reactie. We schrikken zelf toch ook van een knal.’ Vervolgens als alle honden onder controle zijn, wordt er geschoten met een dummy launcher. Een schietapparaat, gebruikt voor het trainen van jachthonden, dat een enorme knal produceert. Zo raakt de hond langzaam gewend aan knallen. Aan het eind van de training wordt er (met toestemming van de politie) knal- en laag siervuurwerk afgestoten. ‘Steeds worden de honden na elke oefening beloond als ze niet schrikken. Als ze dat wel doen dan proberen we iedere keer weer de aandacht van de hond terug te krijgen. Mocht een hond in paniek raken, dan stoppen we en wordt de hond naar binnengebracht in het clubhuis en gaat de rest weer verder.’

 

 

Tips

  • Houd je hond altijd aangelijnd in deze vuurwerkperiode. Ook als je hond niet bang is. Want een hond loopt hard weg als hij in paniek raakt.
  • Houd je kat binnen.
  • Raadpleeg de dierenarts als je huisdier snel in paniek raakt of geef een slokje eierlikeur.

De vuurwerkcursus (kosten 2,50 euro) is op 20 december om 19.00 en om 20.00 uur, Drielsedijk 15a, Arnhem. Opgeven via telefoonnummer 026-3213092.

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en welzijn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s