Rogmans wil overleg met Wegener

DJ nr.20, 01.12.2006
Rogmans overlegt met Wegener

Ben Rogmans wil met Wegener een regeling treffen, zodat hij snel als hoofdredacteur aan de slag kan voor de nieuwe gratis tabloid krant De Pers van investeerder Marcel Boekhoorn.

Herman Spinhof

Rogmans reageert hiermee op de rechtelijke uitspraak over het non-concurrentiebeding in zijn contract met zijn vorige werkgever Wegener. De rechter bepaalde dat hij pas bij zijn nieuwe baas vanaf oktober 2007 aan de slag kan.
‘Er wordt vaak te licht gedacht over een niet-concurrentiebeding, dat steeds vaker in arbeidscontracten wordt opgenomen’, aldus juridisch medewerker Mr. Petra Oudhoff van de NVJ . ‘Leken denken vaak er onderuit te kunnen. Uit jurisprudentie blijkt echter dat rechters zich er doorgaans aanhouden, zij het met verkorting van de periode en verlaging van de hoogte van de boete. Wij adviseren in zulke gevallen eerst in overleg te gaan met de ex-werkgever.’
De rechter beoordeelt een dergelijk beding in het arbeidscontract aan de hand van een aantal criteria. De mate van concurrentie speelt daarbij een rol en ook of de werkgever geïnvesteerd heeft in eventuele opleidingen.
De regionale dagbladuitgever maakte de zaak aanhangig vanwege het feit dat Rogmans bij een nieuwe krant gaat werken, die zich richt op adverteerders ‘waardoor het aandeel dat Wegener daarin heeft zal verminderen’.
De rechter heeft dit punt zwaar laten meewegen in zijn uitspraak. Volgens Rogmans is de nieuwe landelijke krant echter absoluut niet concurrerend op de regionale markt. Het feit dat Rogmans slechts korte tijd als directeur redactionele ontwikkeling in dienst is geweest bij Wegener heeft de rechter in zijn uitspraak mee laten wegen. Van de oorspronkelijke twee jaar uit het beding heeft hij één jaar gemaakt en bij overtreding van die termijn een straf van €1000 per dag bepaald.
De dagblad-CAO verbiedt overigens, als enige CAO, het opnemen van een non-concurrentie beding in het arbeidscontract. Maar Rogmans’ contract bij Wegener viel buiten die CAO.

 
Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s