Velpenaar wint Gouden Balkenende

Velpenaar wint Gouden Balkenende

 

Sjoerd van Ramshorst is de eerste winnaar van de Gouden Balkenende. Een prijs voor de beste imitator van een bekende Nederlander, ingesteld door cabaretier Jack Spijkerman. Sjoerd won de prijs met een imitatie van de zanger van De Dijk Huub van der Lubbe. Afgelopen vrijdag trad hij hiermee op in het tv-programma Koppensnellers (Talpa) met Spijkermans’ vaste begeleidingsgroep, die dit keer ook de tekst van het nummer had geschreven.

Sjoerd (20) was totaal verrast en geniet van het beeldje de Gouden Balkenende en de aandacht die hem ten deel viel. ‘Ik was nog net op tijd om me aan te melden voor de wedstrijd. Een vriend tipte me. Ik had geen week later moeten zijn, dan kon het niet meer.’ Sjoerd studeert rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn vwo-diploma haalde hij op het Arentheem College. Daar heeft hij de klappen van de zweep geleerd. ‘Vanaf mijn twaalfde jaar zat ik bij de muziektheatergroep van school. Onder begeleiding van een professionele regisseuse leerden we acteren en musiceren. Elke jaar traden we met een nieuw stuk vier keer op voor een vol theater. Een geweldige ervaring.’ Sjoerd wilde graag naar de theaterschool, maar zag daar uiteindelijk van af omdat een ‘toekomst dan niet gegarandeerd is’ zegt hij. Hij koos voor de meer zekere rechtenstudie. Een studie die ook zijn vader, notaris, heeft gevolgd. ‘Dan heb je ook tijd om daarnaast cabaret te doen,’ zegt Sjoerd. Zijn grote voorbeeld is Joep van het Hek en Freek de Jonge. ‘Onder de grappen moet een boodschap zitten,’vindt Sjoerd. Hoewel de studie er nu wat onder heeft moeten leiden, zit hij in het tweede jaar. Steeds treedt hij met andere compagnons op. Afgelopen mei stond hij nog met een sketch van twintig minuten in theater De Engelenbak in Amsterdam. Een parodie op de tv spotjes van het leger: geschikt of ongeschikt. Nu maakt hij zich klaar voor een nieuw optreden in het radioprogramma van Giel Beelen, waarin hij al eerder is geweest. Glunderend: ‘Nu is het goede moment om door te gaan. Ook al leidt mijn studie daar een beetje door.’

 

 

Met een optreden in Koppensnellers streden twaalf imitatoren voor de finale van de Gouden Balkenende prijs. Van de vier finalisten koos het publiek voor Sjoerds’ imitatie van Huub van der Lubbe. De prijs bestond uit een beeldje en een optreden in het Koppensnellerscabaret op vrijdag 8 december. Zijn tv-optreden is te zien via http://www.koppensnellers.tv (uitzending gemist).

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Amusement. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s