Sint maakt plaats voor Kerst

 

‘Kopen we die kerstballen toch voor sinterklaas’

 

Vlak voor de winkels op de eerste koopzondag van de drukke decembermaand open gaan, zit croissanterie Deliventia aan de Ketelstraat al vol met winkelpubliek. ‘Om twaalf uur liep het leeg, omdat dan de winkels open gaan. Daarna zat het van één tot vier uur weer vol’, aldus de barman. Aan het eind van de dag had hij een even grote omzet gehaald als op zaterdag.

Bij speelgoedwinkel Bart Smit was het zaterdag drukker. Toch is het behoorlijk vol. Een moeder van begin veertig met twee kinderen rekent voor ruim zestig euro af aan computergames. ‘Vader’, zo zegt ze, ‘is ook een vervent speler’. Wijzend op haar kinderen: ‘Dus ik heb er drie. Zij en mijn man!’ Zelf houdt ze er niet zo van. ‘Computergames blijven het goed doen,’ aldus de verkoper.

In het pand van de voormalige kledingszaak Hendriksen is een executie verkoopwinkel gevestigd met allerhande spullen. Bij de bak met bijouterieën glijdt het ene na het andere bling bling in het winkelmandje bij twee tienermeisjes. ‘Oh, kijk deze es! Dat doe ik bij kerst op school aan,’ zegt de een tegen de ander. Verderop een jong mixed–gekleurd stel met een mand vol hebbedingetjes. ‘Wat is dit nu?’, vraagt zij. Hij: ‘Een mini-afstandbediening voor tv en dvd.’ Zij: ‘Wat heb je daar nu weer aan? Ben je die dadelijk ook aldoor kwijt!’

Bij modezaak Score is het betrekkelijk rustig. ‘We draaien goed. Maar het weer is nog te warm. Mensen kopen dan geen winterkleding.’ Toch verwacht de verkoper een hogere omzet dan vorig jaar, want Score heeft nu ook in het nieuwe Musiskwartier een vestiging. Verder op staan voor een etalage de twee tienermeisjes van de bling-bling te kijken naar glimmende zwarte jurkjes in de etalage. De een stoot de ander aan en wijst: ‘Kijk die! Gaaf is die zeg!’ De ander knikt instemmend. Ze gaan naar binnen.

Al om acht uur ’s ochtends was de enorme schommelpiet bij de Bijenkorf weggetakeld. Sint zit nog wel in de kelder, maar de rest van de winkel is in kerstsfeer. Bij Blokker evenzo. Een man in Eureka-stemming tegen zijn vrouw: ‘Kopen we die kerstballen toch voor sinterklaas!

 

 

Steeds minder mensen vieren sinterklaas, zo’n 60 procent. Toch is er méér uitgegeven. Ongeveer 760 miljoen euro. Acht procent meer dan in 2005. Met kerst zal er nóg meer worden uitgegeven, volgens MKB Nederland. Het aantal arme huishoudens echter dat vrijwel niets extra’s op deze dagen kan uitgeven is de laatste jaren uitgegroeid tot 674 duizend, aldus het Centraal Plan Bureau.

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Sfeer nieuws. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s