Informatie Centrum Autisme

Lotgenoten helpen autisten

 

Voor mensen met autisme kent Arnhem sinds woensdag 15 november een Autisme Informatie Centrum (AIC). Het centrum is bedoeld om onderlinge ervaringen uit te wisselen en mensen te helpen bij het zoeken naar goede hulp en informatie. Ook partners, ouders en anderen die met mensen met deze handicap te maken hebben, kunnen er terecht. Een achttal lotgenoten drijven het informatie centrum. Zij worden daarbij ondersteund door deskundigen van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en de medewerkers van MEE.

 

Een van de oprichters is Andries Noback, vader van een 19 jarige zoon met autisme en bestuurslid van de NVA. “Zo’n tien jaar geleden ontdekten we dat er wat met hem aan de hand was. De juffrouw van de school attendeerde ons daarop.”

Waaraan merkte u dat uw zoon autistisch is?

“Hij trok zich steeds vaker terug. Had geen vrienden en heeft moeite met plannen. Het duurde even voordat de diagnose gesteld werd. Maar nadat die er was sta je als ouders met je handen in het haar. Wat moet je doen? Ik ben toen gaan zoeken op internet en las daar veel over het verschijnsel. Zo ben ik in contact gekomen met de NVA.”

Hoe ga je er mee om?

“Autisten hebben veel structuur nodig. Alles moet je ver van te voren aankondigen. Wat je gaat doen? Wanneer? Met wie? Kortom antwoord geven op de vijf w’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Als we afspreken om drie uur. Betekent dat je tussen vijf voor drie tot hooguit vijf over drie er moet zijn. Anders raakt mijn zoon in de war en reageert hij boos.”

 

Mensen met autisme zijn doorgaans normaal tot bovennormaal begaafd. De zoon van Noback zit sinds begin dit schooljaar op de hogeschool Saxion in Deventer. Hij wordt daar speciaal begeleid en woont in Deventer in een begeleidwonenproject. Zijn ouders hebben een heel jaar eraan moeten werken om dat voor elkaar te krijgen. “Tot op het laatste moment was het onzeker of het zou lukken.” Juist om lotgenoten te helpen om die zoektocht te bekorten in die malle molen van mogelijkheden en regels, is het Autisme Informatie Centrum opgericht.

 

 

Circa één op de honderd mensen heeft last van autisme. In Arnhem ongeveer 1500 mensen.

Het Autisme Informatie Centrum is gevestigd in de Gelderse Poort bij MEE, Trans 6, 8611 HR Arnhem. Op woensdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur is het centrum open. Op elke werkdag is de informatie- en advieslijn te bereiken tussen 10.00 en 12.00 uur telefoon: 0900-2884763. Meer informatie over de NVA op internet: http://www.autisme.nl

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en welzijn. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s