Geen plek voor humanisme in lesprogramma

Scholieren bezoeken moskee

 

Als eerste scholierengroep mochten ze de moskee binnen. De derdeklassers van de MAVO (VMBOt) van het Lorentz Lyceum. Vijftien jongeren van rond de 15 jaar lopen aarzelend het gebouw aan de Sonsbeeksingel in Klarendal binnen. Ze gaan niet verder dan de entree, die een beetje verscholen ligt achter een Turkse groentewinkel. Een enkeling waagt zich naar de kantine voor de mannen verder op in het gebouw. Mevrouw Sedef heet hun welkom. Zij geeft een rondleiding. De gebedsruimte is boven, een kleine bibliotheek, de kantine en de directiekamer van de mannen beneden.

 

Het bezoek aan de moskee maakt deel uit van het lesprogramma: hoe om te gaan met andermans religieuze achtergrond. Het is ontwikkeld door het Centrum voor internationale Samenwerking.

Mevrouw Sedef vertelt vriendelijk maar gedecideerd hoe de moskee in elkaar zit. Er is een stichting met een directie en mensen die de keuken doen. De imam, de geestelijk leider, is er niet, vertelt ze. “Hij is op school in Nijmegen waar hij directeur is.” Een van de scholieren stelt de eerste vraag: “wanneer is de moskee hier gekomen?” In 1985. Voordien was er meubelzaak Blijenberg gevestigd. Kyra (15) zegt zachtjes dat ze nog nooit een moskee van binnen gezien heeft. Ze weet van vakanties in Turkije hoe een moskee er van buiten uit ziet. Maar van binnen alleen van foto’s. “Ik had me iets anders voorgesteld. Zo met een minaret en met koepels.” Arzu (15) zelf moslima: “voor mij maakt het niet uit hoe het gebouw eruit ziet. Het hoeft niet mooi te zijn. Het gaat om het bidden.” Kyra is niet geheel overtuigd. Aan mevrouw Sedef wordt de vraag gesteld of er ook een ‘echte’ moskee komt? “Dat zouden we wel willen,” zegt ze “maar dat kost veel geld. Dat duurt lang.” Als de eerste schroom allang voorbij is, doet medescholier Burak (14) het wasritueel voor. Voordat je de gebedsruimte in gaat was je je gezicht, oren, neus, nek, armen en voeten. Hij krijgt er een applaus voor. Aan het eind van de rondgang nodigt mevrouw Sedef iedereen uit om langs te komen tijdens de ramadan als er ’s avonds in de moskee gegeten wordt.

 

 

 

 

Sinds dit jaar krijgt het Centrum voor Internationale Samenwerking subsidie van de gemeente Arnhem om scholen te begeleiden met het lesprogramma: Het land van… Daarin wordt geleerd hoe om te gaan met andermans religie. Het pakket richt zich op de vijf grote wereldgodsdiensten waaronder de islam. Een bezoek aan de moskee is een onderdeel van het pakket, dat verder bestaat uit een gastles en een dans- en muziekworkshop. Het humanisme ontbreekt in het pakket, omdat deze stroming ‘in de actualiteit geen grote rol speelt,’ aldus Marion Gerrits van het centrum. Jegens de islam bestaat een ‘negatief’ beeld. Het lesprogramma probeert dat te doorbreken.

 

 

Het Lorentz Lyceum is de eerste school die zich heeft aangemeld. Er is subsidie voor drie. Belangstellenden kunnen contact opnemen met COS Gelderland telefoon: 024-323 30 18 of email: info@cosgelderland.nl. Informatie: http://www.cosgelderland.nl

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in onderwijs. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s