Terug uit Afghanistan en dan?

Terug uit Afghanistan en dan?
Oorlogsjournalistiek • Voor vrijwel geen journalist die terugkeert uit een oorlogsgebied is standaard opvang geregeld. 

De meeste kranten en omroepen laten het van de journalist zelf afhangen of er behoefte is aan een gesprek om over de ervaringen te praten. Maar vaak wordt door reporters de behoefte daaraan niet of te laat herkend. Bij de NOS nieuwsdienst is er daarom echter wel een verplichte debriefing geregeld. Hoofdredacteur Hans Laroes: ‘Journalisten en cameramensen moeten na een reis naar een risicogebied deelnemen aan de debriefing die Artsen zonder Grenzen namens ons regelt.’ 
Tot nu toe blijkt die behoefte er bij terugkerende verslaggevers en cameramensen uit Afghanistan nauwelijks te zijn. Dat is opvallend, omdat zij voor soms gruwelijke en gevaarlijke taferelen geplaatst zijn die toch niet alledaags zijn. Zoals een levensgevaarlijke patrouille, een hinderlaag of mishandelde en geëxecuteerde dorpelingen. Piet van Gelder, coördinator van de Psycho Social Care Unit van Artsen zonder Grenzen, heeft nog maar weinig uit Afghanistan teruggekeerde journalist gesproken. ‘Het is vaak een opstapeling van beelden. Ook bij zeer ervaren oorlogscorrespondenten kan één beeld of een tegenslag in het privéleven de druppel zijn die de emmer doet overlopen.’ In eerste instantie uit een post traumatische stress stoornis zich vaak in emotionele uitbarstingen en slecht slapen. Dat kan leiden tot een stoornis die lijkt op een burn-out. 
Reporters die behoefte hebben aan een gesprek kunnen terecht bij AzG of de NVJ. Hét centrum dat zich sinds 1999 heeft toegelegd om ervaringen bundelen en trainingsprogramma’s te ontwikkelen is het Dart Center for Journalism and Trauma. (HS). 
Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in journalistiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s