Media Gateway: knooppunt van opslag en distributie

Media Gateway

Herman Spinhof

Terwijl de aanleg van glasvezelnetwerken naar huishoudens stagneert, neemt het gebruik en de vraag naar snelle verbindingen via glasvezel op de zakelijke markt juist toe.

Steeds meer bedrijven op de av-markt en de gezondheidszorg maken er gebruik

van voor het versturen van data naar elkaar. Voor de opslag en distributie van data en het switchen van het ene (internet) naar het andere (broadcast) platform speelt de Media Gateway in Hilversum een unieke rol in Nederland.
 

,,

Het is te gek voor woorden dat een digitaal gemonteerd programma eerst nog op een bandje gezet moet worden om het vervolgens per koerier naar de zender te sturen, die het daarna weer digitaal opslaat." Hiermee illustreert directeur Jeroen Kool van Datiq Logistics het anachronisme van deze nog vrijwel dagelijkse praktijk in het digitale tijdperk. Datiq Logistics biedt vanuit de Media Gateway haar logistieke diensten aan, die nodig zijn als bouwsteen voor het functioneren van dit multichannel platform.

 
Co-locatie

De Media Gateway is een multichannel exchange platform van Interxion Holding N.V (60 procent van de aandelen) en het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf N.V. (NOB; 40 procent aandeelhouder). Een uniek platform in Europa. In september 2001 opende de Media Gateway de poorten van het nieuwe hightech gebouw op het Mediapark in Hilversum. Het gebouw biedt co-locatie voor haar klanten voor het opstellen van apparaten (servers, routers, computers et cetera.) die door de Media Gateway eventueel kunnen worden beheerd (managed hosting). Ongeveer de helft van de oppervlakte van het gebouw is momenteel ingericht voor (apparatuur van) klanten. Over drie jaar verwacht Media Gateway de andere helft nodig te hebben. Met een dergelijke groei is bij de bouw rekening gehouden. De apparatuur bevindt zich vanwege veiligheidsredenen (brand- en inbraakbeveiliging, koeling) in de catacomben van het g

ebouw, zo’n acht meter onder de begane grond maar nog steeds boven zeeniveau. De aanleg en inrichting heeft zo’n 6 miljoen euro gekost. Paul Jacobs, directeur van de Media Gateway maakt een vergelijking met Schiphol: „Wij beheren de gebouwen, de apparaten, we zorgen ervoor dat er voldoende en goed onderhouden start- en landingsbanen zijn en er voldoende capaciteit op het terrein is voor de opvang van de toevoer via autowegen en spoor."

 

Glasvezelkabels komen het gebouw in en ruim honderdduizend meter glasvezel, UTP en coaxkabel ligt in kabelgoten in het gebouw voor datatransport. Voor de opslag van data is ruime capaciteit  voorhanden: het gaat hier over enkele tientallen teraBytes (l teraBytes is 1000 gigaBytes) aan opslagruimte. De binnenkomende (audiovisuele) data (spotjes, programma’s, filmtrailers, bioscoopfilms) van klanten worden opgeslagen en kunnen verspreid worden via verschillende platforms: satelliet, sms, radio- en tv-frequenties, digital video broadcasting, internet. Klanten zijnonder meer de publieke omroepen, commerciële omroepen, carriers (Colt telecom,Worldcom, BT Ignite), kabeloperators, avproducenten, internet service providers (ISP’s) en facilitaire bedrijven.

 
Dienstverlening

De beide eigenaren van de Media Gateway vullen in hun dienstverlening elkaar aan. Het NOB als facilitair bedrijf voor radio en tv:

registratie, postproduction, opslag en archivering van av-materiaal, overdracht via kabel, ether, mobiele apparatuur en internet. Interxion is het toonaangevende carrier onafhankelijke internet exchange centre. Het bedrijf beschikt over twintig datacentra verspreid over elf Europese landen. De verschillende centra zijn via diverse glasvezelnetwerken met elkaar verbonden voor snelle uitwisseling van data. Deze netwerken zijn van klanten van Interxion.Deze zomer verwacht Kool van Datiq datalogistics de verschillende regio’s in Nederland beter te kunnen bedienen. Ook verwacht hij in de toekomst bijvoorbeeld bioscopen te kunnen gaan voorzien van digitale kopieën van

een speelfilm. Vanuit de Media Gateway in Hilversum wordt de speelfilm dan digitaal opgeslagen en via satelliet of glasvezel versleuteld verstuurd naar de aangesloten bioscopen, die de ‘kopie’ in een computer opslaan en digitaal kunnen projecteren. Potentiële klanten van Datiq worden ook gezocht bij de overheid en in de financiële wereld voor de opslag en het versturen van data naar derden en voor het maken van back-ups van hun bestanden.
 

Voor meer informatie en links naar de twee moederbedrijven NOB en Interxion zie www. mediagateway. nl.

gepubliceerd in: T V M

j u l i 2 0 0 2 v a k b l a d v o o r d e m u l t i m e d i a i n d u s t r i e

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s