Geen navolging acties De Gelderlander

DJ nr.17, 13.10.2006

Reorganisatie Wegener: Acties bij de Gelderlander

Met een overweldigende meerderheid heeft de redactie van de Gelderlander besloten om acties voor te bereiden tegen gedwongen ontslagen en andere onaangename gevolgen van de voorgenomen reorganisatie bij de zeven Wegener dagbladen. Het overleg tussen de vertegenwoordigende redactieorganen en de hoofdredactie is opgeschort.

Herman Spinhof

Als Wegener niet tegemoet komt aan de eisen volgt er op 1 november een werkonderbreking en op 30 november een staking. Bij de andere zes Wegener kranten vinden de aangekondigde acties geen navolging, zo blijkt uit een onlangs gehouden peiling.
Vergeleken met de andere kranten vallen bij de Gelderlander de zwaarste klappen. Alleen al op de redactie zullen binnenkort 34 banen verdwijnen. Het voorgestelde sociaal plan van Wegener kan het gedwongen ontslag van een twintigtal redacteuren bij de Gelderlander niet voorkomen. Bij de andere kranten zal dat naar alle waarschijnlijkheid wel lukken. De vrijwillige vertrekregeling voor 60-plussers, waarin het sociaal plan voorziet, biedt voor de Gelderlander geen soelaas. Want door de fusie met de Arnhemse Courant in 2001 is er geen redacteur meer van zestig jaar of ouder.
‘Die regeling is dus voor de Gelderlander een loos gebaar’, verklaart redactieraadvoorzitter Rob Vunderink. Vunderink ziet voor Wegener ruimte om aan de eisen tegemoet te komen. ‘Het bedrijf is groot genoeg daarvoor.’
De redactie stelt verder als eisen: een formatiegarantie voor de komende drie jaar en ‘voldoende’ mensen en middelen voor een ‘sterke regionale krant’ op tabloidformaat.
De acties bij de Gelderlander worden door de NVJ ondersteund. Bij monde van secretaris Bianca Rootsaert hoopt de NVJ dat de hoofdredacteuren zich zullen scharen achter de formatiegarantie-eis, zodat er ‘rust’ komt bij de kranten.
Na het Eindhovens Dagblad, dat op 3 oktober overging op het tabloidformaat, volgen de andere zes kranten op dinsdag 7 februari volgend jaar.
Aan een van de eisen van de redacties is het uitgeefconcern inmiddels tegemoet gekomen. De definitieve vestigingsplaats van de gezamenlijke centrale redactie van de Wegener dagbladen, die nu tijdelijk in Eindhoven zit, wordt Nijmegen en niet Apeldoorn, waarvan eerder sprake was.

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s