Nieuwssites overzicht en trends in De Journalist, juli 2006

De 24-uur nieuwsvoorziening en bewegend beeld zijn de trends die kranten in 2006 hebben ingevoerd op hun nieuwssites.Vorig jaar waren van de Nederlandse nieuwssites aandachttrekkers als de rss-feeds (really simple syndication), koppensneller (Telegraaf), nieuwsklikker (Volkskrant) en nieuwsklok (Wereldomroep) de trend. Dat is nu vrijwel gemeengoed geworden. 

 

In opmaak zijn de onderzochte nieuwssites ook veranderd. Doorgaans wat strakker met kortere berichten, meer foto’s en steeds meer bewegend beeld. Kranten,Volkskrant, Telegraaf en ook regionale kranten als TC Tubantia (regionale kranten hebben we in dit overzicht buiten beschouwing gelaten), begeven zich – nog wat onwennig – steeds meer op het pad van de bewegende beelden met de camjo, de camera- en videojournalist. Nieuw is de zakelijk site van nu.nl (z.nu.nl) met nieuws geselecteerd voor verschillende branches (van agrarisch tot zorg). De Financiële Telegraaf had al in het vorig onderzoek (DJ, nr. 18, 16.09.05) al een site, apart van De Telegraaf. De wakkere krant van Nederland heeft met nu.nl (Ilse, Sanoma) de meeste bezoekers per maand: ruim 3,5 miljoen! Behalve de sites van de NOS en de Wereldomroep zijn de sites van de omroepen buiten het onderzoek gehouden, omdat ze hoofdzakelijk nieuws brengen over hun programma’s en niet het nieuws, zoals wij dat gedefinieerd hebben: algemeen nieuws uit binnen- en buitenland. Het komend jaar zal in navolging van buitenlandse nieuwssites als de Engelse Guardian de trend de gesproken krant zijn die via i Tunes of MP3 op de autoradio is af te spelen. 

Het volledige overzicht met tabel en rangplaats van de (Nederlandse) nieuwssites is te lezen in De Journalist, nr. 13, juli 2006

Advertenties

Over hermanspinhof

journalist/ writer, print, television, radio photographer
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s